Η σημασία του server στην ταχύτητα της ιστοσελίδας σας

Στα πακέτα μας θα δείτε πως γίνεται αναφορά σε μεταφορά της ιστοσελίδας σας σε πιο αποτελεσματικούς server. Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσω τον λόγο που αυτό προτείνεται όταν θέλετε να πετύχετε την μέγιστη δυνατή ταχύτητα στην ιστοσελίδα σας.

Τι επηρεάζει την ταχύτητα μιας ιστοσελίδας;

Μία ιστοσελίδα αποτελείται από ένα πολύπλοκο σύμπλεγμα συστημάτων τα οποία όλα συνεργάζονται για να σας παρουσιάσουν ένα περιεχόμενο, ένα προϊόν, ένα βίντεο κτλ. Το ταξίδι από τον browser σας, προς το server που φιλοξενεί μια ιστοσελίδα (και ανάποδα) είναι μεγάλο και περνάει από πολλά “εμπόδια”.

Έτσι λοιπόν, πολλοί παράγοντες είναι εκείνοι που επηρεάζουν την ταχύτητα της εκάστοτε ιστοσελίδας.

Μερικοί παράγοντες είναι οι εξής:

  • Αργός DNS. Ο DNS είναι υπεύθυνος για την μετατροπή του domain που θα πληκτρολογήσει ο χρήστης στον browser του σε μία διεύθυνση IP που το δίκτυο μπορεί να καταλάβει. Εκτελεί δηλαδή την δουλειά του ταχυδρόμου, που θα διαβάσει μια διεύθυνση και θα την αντιστοιχίσει σε ένα συγκεκριμένο σπίτι. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως αν ο ταχυδρόμος είναι αργός, τόσο περισσότερο καθυστερεί και το “γράμμα” σας.
  • Μη-αποτελεσματικός προγραμματισμός της ιστοσελίδας. Αν χρησιμοποιείτε WordPress, αυτό σημαίνει πως μπορεί το θέμα ή τα plugins που έχετε επιλέξει να μην είναι αποδοτικά και να καθυστερούν την ιστοσελίδα σας. Το wordpress είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα και αυτό σημαίνει πως κακά σε ποιότητα πρόσθετα είναι συχνό φαινόμενο. Όλα αυτά μπορεί να καθυστερούν την φόρτωση μιας ιστοσελίδας.
  • Άσκοπα μεγάλες εικόνες. Ένα συχνό λάθος είναι όταν ζητάμε από τον browser να φορτώσει εικόνες πολλών MB ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται. Αυτό φυσικά, “φουσκώνει” την ιστοσελίδα και ο server χρειάζεται να κάνει περισσότερη δουλειά για να τις εμφανίσει.
  • Ομοίως με τις εικόνες, έτσι και για αρχεία CSS/JS πολλές φορές είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος απ’ ότι χρειάζεται.
  • Αργός server. Τέλος ένας από τους πιο κοινούς λόγους που μια σελίδα είναι αργή, είναι η επιλογή του server. Πολλές φορές επιλέγουμε φθηνούς server χωρίς να αναλογιζόμαστε το πραγματικό κόστος αυτής της επιλογής. Σίγουρα ένας server που κοστίζει μόλις 3€/μήνα φαίνεται ελκυστικός, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις μοιραζόμαστε τους πόρους του (CPU, RAM, χώρο στο δίσκο) με εκατοντάδες άλλες ιστοσελίδες.

Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω, θα σας εξηγήσουμε την σημασία του server για την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ταχύτητα ενός server;

Παρακάτω θα σας περιγράψουμε μερικούς από τους λόγους που μπορεί ένας server να μην είναι όσο αποδοτικός μπορεί να χρειάζεται μια ιστοσελίδα.

Μη αποδοτική ρύθμιση PHP, Apache/Nginx και Βάσης Δεδομένων

Ένας server είναι ουσιαστικά ένας υπολογιστής που είναι ρυθμισμένος με τέτοιο τρόπο ώστε το περιεχόμενό του να είναι προσβάσιμο από το διαδίκτυο. Για να το πετύχει αυτό, χρησιμοποιεί επιμέρους προγράμματα που το καθένα έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό, και όλα μαζί συνεργάζονται αρμονικά.

Για παράδειγμα ο Apache ή Nginx είναι ένα πρόγραμμα που μετατρέπει τον υπολογιστή σε server. Δέχεται δηλαδή αιτήματα (requests) και στέλνει απαντήσεις (responses). Η βάση δεδομένων (πχ MySQL) είναι υπεύθυνη αντίστοιχα για την αποθήκευση και προσπέλαση των δεδομένων, ενώ η PHP είναι μία γλώσσα προγραμματισμού (μία από πολλές) που εκτελεί τον κώδικα της ιστοσελίδας μας.

Όλα αυτά τα προγράμματα μαζί είναι υπεύθυνα για την σωστή λειτουργία του server. Αν κάτι από αυτά δεν είναι σωστά ρυθμισμένο, όλο το σύστημα υπολειτουργεί.

Shared Hosting

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα πακέτα server που παρέχουν οι διάφορες εταιρείες είναι πολλά και οι τιμές βρίσκονται σε ένα τεράστιο εύρος. Η συνήθης επιλογή των περισσότερων είναι να ψάξουν την πιο φθηνή επιλογή που συνήθως είναι οι κοινόχρηστοι servers ή όπως είναι πιο γνωστοί, “Shared Hosting/Server”.

Στην περίπτωση των Shared Servers, μοιράζεστε τους πόρους ενός μηχανήματος με εκατοντάδες άλλες ιστοσελίδες. Στις καλύτερες των περιπτόσεων εφαρμόζονται περιορισμοί σε κάθε ιστοσελίδα, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσοστό από τους πόρους. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως το site σας μάλλον δεν θα επηρεαστεί από την μεγάλη επισκεψιμότητα μιας άλλης ιστοσελίδας που τυχαίνει να βρίσκεται στο ίδιο μηχάνημα.

Ταυτόχρονα όμως και η δική σας ιστοσελίδα περιορίζεται ως το τι μπορεί να χρησιμοποιήσει, πράγμα που καθιστά την επιλογή shared hosting όλο και χειρότερη όσο μεγαλώνει η ιστοσελίδα σας και η επισκεψιμότητά σας. Και αυτοί είναι και η παγίδα στην οποία πέφτει πολύς κόσμος. Ενώ το shared hosting αποτελεί μια καλή λύση για το ξεκίνημα της ιστοσελίδας τους, αποφεύγουν να “ανέβουν” σε κάτι καλύτερο όταν αυξηθούν οι ανάγκες.

Αυτό, φυσικά, οδηγεί σε πολύ αργές ιστοσελίδες.

Γεωγραφική Τοποθεσία του Server

Ένας παράγοντας που λίγοι σκέφτονται είναι η σημασία της απόστασης του server από τον τελικό χρήστη. Πολλές φορές οι servers βρίσκονται σε άλλες χώρες, χιλιόμετρα μακριά από το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα δεδομένα να χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν από και πρός τον server.

Ίσως σκέφτεστε πως οι διασυνδέσεις μεταξύ χωρών γίνονται με οπτικές ίνες, και πως τα δεδομένα ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός, και φυσικά θα έχετε δίκιο. Αλλά ο όγκος των δεδομένων όλο και μεγαλώνει, και η ιστοσελίδα σας δεν είναι η μόνη που χρειάζεται να χρησιμοποιήσει αυτές τις γρήγορες οδούς.

Έτσι η προτίμηση είναι πάντα, η γεωτοποθεσία του server μας να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τελικό μας χρήστη. Αν για παράδειγμα έχετε ένα eshop και οι πελάτες σας το επισκέπτονται από Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ο server σας να βρίσκεται στο Λονδίνο.

Άρα τελικά τι πρέπει να επιλέξω για server;

Στο πακέτο μας ολικής βελτιστοποίησης, αναλαμβάνουμε την μεταφορά της ιστοσελίδας σας σε server που πληρούν όλες τις παραπάνω προδιαγραφές ποιότητας και ταχύτητας ώστε να μην χρειάζεται να ψάχνετε άσκοπα μέσα στις αμέτρητες επιλογές.

Σαν γενική οδηγία, μπορούμε να σας πούμε πως πρέπει να ψάχνουμε πάντα server που είναι τουλάχιστον semi-dedicated (για πρωτάρηδες) ή VPS (για advanced users) σε γεωγραφική θέση που συμπίπτει με την τοποθεσία των χρηστών μας.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περεταίρω καθοδήγηση στο [email protected].

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin